Emajliranje [Version: 1.00.000 Build: 1 SP: 0.3] ...

Postajamo post-industrijska družba. Vsa industrija je šla v maloro, delajo pa le postmasterji. In to avtomatsko. Recimo naš se že nekaj časa pogovarja z večimi iz iste branže. Imajo menda dopisni kongres. In zakaj? Preimenoval sem par naslovov. Neka velika trgovska hiša me je hotela na vsak način prepričati, da rabim pohištvo. Dobil sem 800 sporočil na dan. Mi je zavrelo v podstrešju, in takrat naredim kaj neodgovornega. Vsi moji webmaster@... so postali omrežni.majster@... in moj Apač je postal Windowsač. In to je to. Virologi me ne nadlegujejo več. Moram priznati, da premalo poslušamo g. Toporišiča. Le zamislite si nekega kitajskega hackerja, ki uporablja slovensko dvojino (Iz Ježice greva čez cesto v Stožice po rožice), a?

Komunikacijska kanalizacija

Nikoli nisem bil preveč za SMS, kaj šele za MMS(0). Polomiš prste za nekaj tistih znakov. Okrajšave mi nekako ne gredo od prstov, vedno sem bil proti kraticam, zato sem se tudi vpisal v DZBPK(1). Recimo, le kaj bi pomenilo tole:

AB mal. 30, UR OjO

Ne dons, boli glava, 1900-OK, UR jOj

Vi to razumete? Neke številke, pa armiran beton in neko jamranje. A tiste arabske številke pretopljene v rimske kaj pomenijo? Pa še kakšno slikico pripneš, ali pa kar film posnameš. Recimo, kot ona hrvaška pevaljka, ja tista, ki ima take fajn žnabljne. F1(2). Moram priznati, da nisem preveč trendovski. Se mi pozna, mar ne, ko sem pa še iz prejšnjega stoletja.

Vsa ta novodobna navlaka, recimo astronomija. Greš na Mars, pa dobiš fuzbal rezultate (mali zeleni proti vijolam), na Veneri kakšen griček, na Plutonu pa vest o bombašu, ki mu je razgnalo trebuh (Dobar pasulj daleko se ćuje). Raje gledam v nebo, čeprav so oblaki. Nebo je Up 2 Date.

In zato raje uporabljam email. Navadne pošte ne pošiljam, čeprav sem prav vesel poštarja, kot pojave, ki ti zaželi dober dan, ne pa tudi vsebine, ki mi jo izroča. A ste mislili, da sem že v penzionu? Nak, bom še kar nekaj desetletij moral hoditi v službo. Pošiljke, več ali manj so to le reklame in računi. Kakšen računček se skrije med pisane oglase, pa ga vržem stran in me odklopijo. A sem jaz kriv? Nisem, a oni pravijo, da nisem plačal. Kakšnega spam filtra ne morem montirati, me pa zanima, kako bi zgledal poštar s filtrom. Čeprav je zrak tak, da ga režeš, še nisem srečal poštarja z masko. Mogoče bi pa država lahko ponucala tiste maske, ki jih je uvozila, ali se jih spomnite, ja tiste iz Kopra. A od/iz Omana? Ne, ne, mislim, da so bile ruske!

:-) vs. :-( Kako sem spoznal simpatično osebo drugega spola?

V moj Inbox zadnje čase prihaja vse živo. Kar bi rad in predvsem tisto kar ne bi rad. Pred zimo sem se šel cepit proti gripi, a za moj Inbox še nisem našel cepiva. Nastavljam filtre, a oni se znajdejo. "ENlarge UR p.", "B.uy Rollexx", "Chip Niagara", ... A so to kakšni vzorci, jih ne vidim. Pa sem snel en filter, pa drugega. In sedaj, ko odprem ThunderBird (OutlOOk Express, op.prev), se počutim kot Gromovnik. Disk škriplje, lučka utripa, kot bi imel LightShow, in izpljunek je 150 naslovov s pikami, črtami (ni Morse), v kitajski angleščini, sem pa tja, kakšna slovenska beseda, recimo "p0nudba".

Pa tudi smeški se najdejo. Ena gospodična mi že tri mesece pošilja vsako jutro smeška. Ha! No in sem reagiral. Napisal sem ji, da mi je njen smeško všeč, da mi popestri dan, in bi rad pobrkljal po njenem računalnik. Pa sva se zmenila v kafiču. Prišel sem prej, da zavzamem položal. Naročil kavico in čakal. In je prišla, a imela je nasmeh kot protitankovska ovira. Še sedaj mi pošilja smeška, a ga nisem dal v filter, da mi bo v opomin.

Kako sem se dopisoval z vlado

Moj najboljši prijatelj Vlado mi kdaj pa kdaj pošlje kakšno oslarijo. Ve, da sem bolj dosegljiv na elektronskem naslovu, kot na mobilcu. Čeprav so baterije fuč, poznam razporeditev gumbov in menujev, tudi v trdi temi. In zgodila se je tema. Dobim pošto od njega, no vsaj na hitro sem presodil, da je to od njega. Pa ni bilo. Bilo je od vlada@gov.si. K sreči priponke nisem gledal, v spremnem tekstu je bilo napisano, da je naš strežnik našel virus, češ, kresni link, pa te imam. Seveda je bil jezik angleški, a sedaj ko smo v Europi (Evropi), se mi to ni nič zdelo čudnega. Saj smo prej dobili kakšno zadevo od vlade tudi v cirilici. Smo pač prilagodljivi.

Mi sploh ne živimo z anti-virus programi. Zakaj? Vse bolj se mi zdi, da proizvajalci anti-virusov delajo tudi viruse. Le kako se more zgoditi, da odkrijejo cepivo že v eni uri.

Kaj dela vladino sporočilo na našem strežniku, mi tudi ni bilo jasno. Ga je mar poslal minister za zdravje ali minister za finance? Tudi minister za okolje mi je že smetil. In zamislite si poslance. 88 jih je! Še dobro, da ne uporabljajo emajl za komunikacijo z bazo (gospe in gospodje, za komunikacijo z bazo se uporablja SQL). Imajo vsi prenosnike, a le power-cord znajo vtakniti v pravo luknjo. Mogoče so pa že wireless. Tone je sigurno že izgubil miško. Seveda, ko ima pa mačka. Potlej bi šele bil pink-ponk. Pravite, da jih je 90, dobro, dobro, paprikaš in gulaš sta že markirana v filtru, italijansko pa obvladam "due-tre parole". A mislite, da nimajo anti-virus programov? Imajo že, filtrirajo pa le angleščino. Od kod to sklepam? "The primerov je bilo že več".

Od vlade dobim vedno kakšne slabe novice, vendar tiste le preko časopisja in televizije. Komunikacija z njo je le enosmerna. A tu imam priložnost! Priložnost dela tatu. Res so me srbeli prsti, da bi jim podturil smeška, a potem bi si nakopal Sovo (Čuku že plačujem ceh), ali pa še koga drugega. In sem se premislil. A zakaj? Se še spominjate dvojčkov, ki imajo rojstni dan 11. septembra? Takrat sem pisal Vladotu, če greva na en hLaden pir, pa so mi vse porte preskaniral (iz tujine, da ne bo pomote). abuse@gov.si(3), ali ta elektronski naslov obstaja? Nisem probal, mislim, da ni zdravo!! Veste, kaj piše v angleškem slovarju pod to besedo. Ne? Tu imate izvleček: "maltreatment, ill-treatment, ill-usage, abuse -- (cruel or inhumane treatment)".

Opombe prevajalca:

MMS(0)Melodije morja in sonca
DZBPK(1)Društvo za boj proti kraticam
F1(2)to ni formula ena, to je pomoč
abuse@provider.net(3)naslov za prijavo uporabe nedovoljenih sredstev na internetu

Postavljeno 29. novembra 2004, postavil Upravnik piškotov

PS: datum postavitve nima ama baš nobene zveze z bivšo zvezo. Odprlo se nam je nebo, prej smo videli le eno zvezdo, sedaj jih vidimo kar cel ducat. Zmago še vedno hodi v Beograd. Za Marjančka pa nimam podatkov, sta pa bila skupaj z Janezom pri Jožeku. Guys, Go West!


Nekaj preprostih nasvetov

Postavljeno 3. decembra 2004, postavil Upravnik piškotov


Slovenski Internet v Vukojebini - satira.